Az ADAS rendszert szélvédő csere után, illetve ha az első vagy hátsó karosszéria elemek sérülnek kalibrálni szükséges. Mit tartalmaz az ADAS rendszer? Mit kell karbantartani?

A modern autókban egyre gyakrabban megjelenik az adaptív sebességtartó automatika (ACC), a holttér-felderítés (BSD), a parkolási segítség, a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (LDWS), a keréknyomás-figyelő rendszer (TPMS), az álmosságmonitor, az éjjellátó, a vezetőt figyelő rendszer, az ütközésre való figyelmeztetés és az információk szélvédőre vetítése. Az ADAS rendszer több szinten nyújt támogatást, olyan információkat biztosítva a vezetőnek, amelyek révén az adott helyzetben  képes lesz változtatni a vezetéssel kapcsolatos döntésein. Így például a járókelőket figyelő alrendszer figyelmezteti a vezetőt, ha valaki váratlanul az úttestre lép. A veszélyes helyzetekben nyújtott segítség egészen odáig terjedhet, hogy a baleset vagy ütközés elkerülése érdekében a rendszer teljesen magától cselekszik, vagy felülbírálja a vezető akaratát. Az autóbalesetek nagy többségét vezetők figyelmetlensége okozza, amin jelentősen lehet segíteni, ha az autókban olyan rendszerek vannak, amelyek időben figyelmeztetik a sofőröket. 

BOSCH gyártmányú DAS3000 készülékkel végezzük a kalibrálást. Ezt a készüléket ajánlja a Hunter is.

A funkciók működéséhez jó néhány elektronikai eszközt használ az ADAS-rendszer. A leggyakoribb érzékelők a kamerák, valamint az ultrahangos, a radar- és a lézeralapú távérzékelők (Lidar). Ezek többnyire az autó első és hátsó lökhárítójában, valamint az oldalsó tükrökben találhatók.

 

Szakszerűen elvégezzük az ADAS rendszer kalibrálását.